Aanmelden

Verkeerde mondgewoonten

"Normaal gesproken" is er een functioneel evenwicht tussen de werking van de verschillende spieren in en rond de mond, zoals bijvoorbeeld de kauwspieren, de tong, de lippen, de kinspieren. Als bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit vaak gevolgen voor de spraak (slissen), de gebitstand, het gehoor en de gezondheid. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen de spieren verstoren.

Voorbeelden van afwijkend mondgedrag zijn:

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist behandelt volgens de oro-myofunctionele therapie (OMFT). De logopedist adviseert in het afleren van de afwijkende mondgewoonten. Vervolgens wordt de behandeling opgestart en wordt er gewerkt aan het versterken van de mondspieren en het aanleren van de juiste slikgewoonte. Daarnaast zal de tongpositie, zowel in rust als tijdens spontane spraak, worden getraind en zal de articulatie worden verbeterd.

OMFT is erop gericht alle mondspieren weer in evenwicht te brengen door gerichte oefeningen te geven en foutieve gewoonten af te leren. De therapie pakt daarmee de oorzaak aan van één of meerdere problemen en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht. Door deze aanpak is de kans op een terugval bij andere therapieën, zoals logopedische articulatie-behandeling, orthodontie of chirurgische kaakcorrectie veel minder.

Indien de afwijkende mondgewoonten gevolgen hebben voor het gebit, vindt de behandeling veelal in overleg met de orthodontist plaats. Op die manier werken we samen aan het beste resultaat.

Mariëlle, Lindey, Noah en Sandra zijn in onze praktijk zijn gespecialiseerd in het geven van OMFT-therapie.

OMFT

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden