Aanmelden

Spraak

Sommige kinderen hebben moeite met de uitspraak van klanken en woorden. De spraak blijft achter ten opzichte van leeftijdsgenootjes. In de ontwikkeling van de spraak mogen jonge kinderen veel fouten maken en woorden vereenvoudigd uitspreken, maar wanneer het kind de uitspraakfouten langer blijft maken dan normaal, is de ontwikkeling vertraagd of verstoord (fonologische articulatiestoornis). Het komt ook voor dat een kind een klank eenvoudigweg niet of niet op de goede manier kan maken (fonetische articulatiestoornis). Daarnaast zijn er onderliggende oorzaken die kunnen zorgen voor articulatieproblemen, zoals een schisis.

Voorbeelden van spraakvertragingen en articulatiestoornissen zijn:

Deze spraakproblemen kunnen ervoor zorgen dat het kind niet (altijd) voldoende verstaanbaar is, waardoor hij of zij zich niet voldoende duidelijk kan maken. Dit kan leiden tot frustraties en veranderingen in gedrag. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk aan de slag te gaan met spraakproblemen om dit te voorkomen.

Wilt u meer weten over de normale spraakontwikkeling? Klik dan hier.

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist stelt vast welke spraakproblemen er zijn, dit gebeurt na een uitvoerig vraaggesprek, observatie en onderzoeken die spelenderwijs worden afgenomen. Samen met de logopedist wordt het behandelplan opgesteld en wordt een passende behandelwijze gekozen, dit is per stoornis verschillend. Zo wordt er in onze praktijk onder andere behandeld met PROMPT, Hodson en Paden, Fonolog, Metaphon, Logo-Art (online). Het doel van de therapie is altijd het vergroten van de verstaanbaarheid van het kind, zodat communiceren en meedoen gemakkelijker wordt.

Alle logopedisten die spraak behandelen, hebben nascholing gevolgd op het gebied van Hodson & Paden. Onze specialisten binnen de praktijk op het gebied van PROMPT zijn Tessa, Wilma en Arlette. Tessa, Wilma en Lotte zijn ook gespecialiseerd in articulatieproblemen bij schisis.

PROMPT Hodson en Paden Schisis

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden