Aanmelden

Prelogopedie

Eet- en drinkproblemen bij kinderen vallen ook onder het werkgebied van een logopedist. Er wordt onderscheid gemaakt tussen voedingsproblemen bij kinderen met een ontwikkelingsleeftijd tot 2 jaar (prelogopedie/preverbale logopedie) en eet- en drinkproblemen bij kinderen vanaf 2 jaar (zie eet- en drinkproblemen).

Prelogopedie Zoetermeer wordt gegeven bij kinderen die problemen hebben met het leren eten en drinken. Soms zijn lichamelijke en/ of medische problemen de oorzaak van het feit dat een kind niet goed leert eten of drinken, het kan ook zijn dat het kind niet in de juiste houding wordt gevoed of met de juiste fles/speen. De verwijzing naar preverbale logopedie (aan huis) gaat altijd via een huisarts/CB-arts/kinderarts, omdat het belangrijk is eerst eventueel onderliggende problemen in kaart te brengen.

Er kunnen problemen zijn bij:

 

Wat doet de logopedist?

Na een gesprek met de ouder(s), observatie tijdens het voedinsgsmoment (met indien nodig de stethoscoop (cervicale auscultatie)), legt de logopedist uit welke aanpassing nodig is. Soms is maar een kleine aanpassing nodig in houding en/of speen van de fles. Of is een tussenstap tussen vloeibare en vaste voeding nodig. Indien nodig komt de logopedist meerdere malen terug voor een huisbezoek.

Komt uw baby met sondevoeding uit het ziekenhuis naar huis, omdat uw baby niet (genoeg) uit de borst of fles drinkt? De logopedist begeleidt u met het afbouwen van de sondevoeding en opbouwen van de borst-/flesvoeding en/of vaste voeding.

Prelogopedie Zoetermeer vindt aan huis plaats in zowel Zoetermeer en omgeving zoals Zevenhuizen, Pijnacker, Benthuizen & Bleiswijk. Voor preverbale logopedie is er GEEN wachtlijst.

Tessa is prelogopedist. Dit houdt in dat zij ruime ervaring heeft en gespecialiseerd is in eet- en drinkproblemen tot 2 jaar. Sinds 2009 staat zij geregistreerd in het register preverbale logopedie. In de herfsteditie 2021 van het vakblad Vroeg staat een interview met Tessa over het vak logopedie, haar specialisatie prelogopedie en waarom ze dit vak zo graag uitoefent. Lees hier het artikel.

 

Prelogopedie

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden