Aanmelden

COPD en astma

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de verzamelnaam voor een aantal chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals bronchitis en longemfyseem. Bij COPD raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd door een voortdurende ontsteking ervan. Astma vertoont overeenkomsten met COPD. Echter wanneer astmapatiënten klachtenvrij zijn, hebben ze een normale longfunctie en ervaren ze geen beperkingen. Bij astma kunnen de luchtwegen of de vertakkingen van de luchtwegen vernauwd raken waardoor vooral de uitademing belemmerd is. Doordat zowel COPD als astma invloed heeft op de ademhaling kan dit ook problemen geven tijdens het spreken. Door ademtekort en afwijkende momenten van ademhalen kan het spreken moeilijker te verstaan worden en kunnen de stembanden overbelast raken met heesheid als gevolg.

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist kan helpen bij het verminderen van uw klacht rondom ademhaling, (overmatig) hoesten en stemgeven. De behandeling zal zich onder andere richten op het verkrijgen van eigen inzichten in het adempatroon en het gebruik van een ontspannen adem-stemkoppeling.

Arlette is stemlogopedist en gespecialiseerd in COPD en astma. Zij heeft nascholing gevolgd op dit gebied en heeft ruime ervaring.

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden