Aanmelden

Slikklachten

Om goed te kunnen kauwen en slikken moeten de spieren van de lippen, de tong, de kaak, de wangen, de keel en het strottenhoofd goed functioneren. Soms is dit niet het geval, er is dan sprake van een slikstoornis (dysfagie). De oorzaken van een slikstoornis kunnen onder andere zijn: een beroerte, een spierziekte (zoals MS of ALS), een neurologische aandoening (ziekte van Parkinson), een hersenoperatie of chemotherapie.

Slikklachten uiten zich in het snel verslikken tijdens het eten en/of drinken, moeite hebben met kauwen, eten dat blijft hangen in uw keel, langer de tijd nodig hebben voor maaltijden, vermoeid zijn na het eten en drinken enz. De risico’s van slikklachten zijn groot. Door veelvuldig verslikken kan iemand bijvoorbeeld een longontsteking oplopen, omdat er eten of drinken in de longen loopt tijdens het verslikken. Daarom is voor de behandeling van slikklachten altijd een verwijzing van een arts nodig, zodat wij samen met de arts kunnen zorgdragen voor de behandeling.

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist onderzoekt en observeert uw slik en heeft contact met uw behandelend arts. Samen met u stelt de logopedist vast welke problemen er zijn en met welke voedingsconsistenties. Vervolgens geeft de logopedist u advies en leert de logopedist u bepaalde sliktechnieken om veilig te kunnen eten en drinken.

Jessica en Lydia zijn gespecialiseerd in slikklachten. Voor slikklachten geldt binnen onze praktijk GEEN wachtlijst. Indien nodig bezoekt Jessica u thuis voor een behandeling. Zij doet dit niet alleen in Zoetermeer, maar ook in de omliggende gemeenten zoals Pijnacker, Bleiswijk en Benthuizen.

Parkinson

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden