Aanmelden

Slikklachten

Om goed te kunnen kauwen en slikken moeten de spieren van de lippen, de tong, de kaak, de wangen, de keel en het strottenhoofd goed functioneren. Soms is dit niet het geval, er is dan sprake van een slikstoornis (dysfagie). De oorzaken van een slikstoornis kunnen onder andere zijn: een beroerte, een spierziekte (zoals MS of ALS), een neurologische aandoening (ziekte van Parkinson), een hersenoperatie of chemotherapie.

Een slikstoornis uit zich in het snel verslikken tijdens het eten en/of drinken, moeite hebben met kauwen, eten dat blijft hangen in uw keel, langer de tijd nodig hebben voor maaltijden, vermoeid zijn na het eten en drinken enz. De risico’s van een slikstoornis zijn groot. Door veelvuldig verslikken kan iemand bijvoorbeeld een longontsteking oplopen, omdat er eten of drinken in de longen loopt tijdens het verslikken. Daarom is voor de behandeling van slikklachten altijd een verwijzing van een arts nodig, zodat wij samen met de arts kunnen zorgdragen voor de behandeling.

Naast een slikstoornis kan er ook sprake zijn van slikproblemen als gevolg van spanning of van slikangst. 

Wat doet de logopedist?

Bij een slikstoornis onderzoekt en observeert de logopedist uw slik en heeft contact met uw behandelend arts. Samen met u stelt de logopedist vast welke problemen er zijn en met welke voedingsconsistenties. Vervolgens geeft de logopedist u advies en leert de logopedist u bepaalde sliktechnieken en -houdingen aan om veilig te kunnen eten en drinken.

Bij slikproblemen wordt gekeken hoe de spanning in het hoofdhalsgebied vermindert kan worden, worden sliktechnieken besproken en wordt er eventueel samengewerkt met een psycholoog om achterliggende oorzaken weg te nemen. Onze logopedisten Arlette en Lydia werken hierbij nauw samen.

Lydia is gespecialiseerd in dysfagie. Voor slikstoornissen geldt binnen onze praktijk GEEN wachtlijst. Indien medisch noodzakelijk bezoekt Lydia u thuis voor een behandeling. Zij doet dit niet alleen in Zoetermeer, maar ook in de omliggende gemeenten zoals Pijnacker, Bleiswijk, Bergschenhoek, Benthuizen en Hazerswoude.

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden