Spraak
Sommige kinderen hebben moeite met de uitspraak van klanken en woorden. De spraak blijft achter ten opzichte van leeftijdsgenootjes. In de ontwikkeling van de spraak mogen jonge kinderen veel fouten maken en woorden vereenvoudigd uitspreken, maar wanneer het kind de uitspraakfouten langer blijft maken dan normaal, is de ontwikkeling vertraagd of verstoord (fonologische articulatiestoornis). Het komt ook voor dat een kind een klank eenvoudigweg niet of niet op de goede manier kan maken (fonetische articulatiestoornis). Daarnaast zijn er onderliggende oorzaken die kunnen zorgen voor articulatieproblemen, zoals een schisis.
Voorbeelden van spraakvertragingen en articulatiestoornissen zijn:
- Fonetische articulatieproblemen: het maken van de ‘s’ tussen de tanden of het maken van de ‘r’ lukt niet.
- Fonologische articulatieproblemen: tok (= sok), tit (= vis), teen (= steen), tat (= kat), fiet (= fiets). Het kind kan dan wel horen bij een ander als die een woord foutief benoemt, maar herkent het niet bij zichzelf.
- Vertraging van de spraak door (tijdelijke) gehoorproblemen, bijvoorbeeld doordat een kind veel oorontstekingen heeft (gehad).
- Ontwikkelingsdyspraxie, deze stoornis heeft te maken met de bewegingen van het spraakorgaan. Het betreft het programmeren, afstemmen en controleren van de bewegingen die nodig zijn voor het spreken. Het komt voor dat een kind een klank in het ene woord wel kan maken maar in een ander woord niet.
Deze spraakproblemen kunnen ervoor zorgen dat het kind niet (altijd) voldoende verstaanbaar is, waardoor hij of zij zich niet voldoende duidelijk kan maken. Dit kan leiden tot frustraties en veranderingen in gedrag. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk aan de slag te gaan met spraakproblemen om dit te voorkomen.
Wilt u meer weten over de normale spraakontwikkeling? Klik dan hier.
Wat doet de logopedist?
De logopedist stelt vast welke spraakproblemen er zijn, dit gebeurt na een uitvoerig vraaggesprek, observatie en onderzoeken die spelenderwijs worden afgenomen. Samen met de logopedist wordt het behandelplan opgesteld en wordt een passende behandelwijze gekozen, dit is per stoornis verschillend. Zo wordt er in onze praktijk onder andere behandeld met PROMPT, Hodson en Paden, Fonolog, Metaphon, Logo-Art (online). Het doel van de therapie is altijd het vergroten van de verstaanbaarheid van het kind, zodat communiceren en meedoen gemakkelijker wordt.
Alle logopedisten die spraak behandelen, hebben nascholing gevolgd op het gebied van Hodson & Paden. Onze specialisten binnen de praktijk op het gebied van PROMPT zijn Tessa, Wilma en Arlette. Tessa, Wilma en Lotte zijn ook gespecialiseerd in articulatieproblemen bij schisis.
PROMPT Hodson en Paden Schisis