Adem en Stem
Stemklachten of problemen met de ademhaling kunnen als zeer vervelend worden ervaren. Het verkeerde stemgebruik en/of verkeerde ademhaling kan veel energie vergen en wordt de verbale communicatie zeer vermoeiend. Door het toepassen van een behandeling op maat streeft men naar het verdwijnen van de stemklachten en verbeteren van het ontspannen stemgeven en een lage (middenrif) adem.
Stembandknobbeltjes (Noduli) / Stembandpoliepen
Door een verkeerd stemgebruik en verkeerde adem/stemkoppeling kunnen er verdikkingen ontstaan op de stembanden. De stem klinkt hees, laag en het stemgeluid kan gedeeltelijk of volledig wegvallen. Het stemgeven kan worden ervaren als vermoeiend en kan leiden tot minder of niet spreken in bepaalde situaties.
Stembandoedeem
Door een vochtophoping die onder het slijmvlies van de stembanden is ontstaan kunnen de stembanden niet meer goed sluiten. De stem klinkt veel lager dan de stem die men voor het ontstaan van de stembandoedeem had. Het kost veel moeite om stem te geven en wordt als zeer vermoeiend ervaren.
Stembandverlamming
Bij een stembandverlamming is tijdens het spreken één of beide stembanden geheel of gedeeltelijk bewegingsloos. De mate van de verlamming en de stand van de stilstaande stemband(en) bepaalt de ernst van de heesheid.
Ademhaling
Door een verkeerd adempatroon kunnen klachten ontstaan van kortademigheid en benauwdheid.
Stem
Geluid ontstaat in het strottenhoofd dat een verbinding vormt tussen luchtpijp en keelholte. In het strottenhoofd liggen de stemplooien. Dit zijn twee plooien die door spieren naar elkaar gebracht kunnen worden en zo de luchtpijp afsluiten. Als de stemplooien tegen elkaar gehouden worden, kunnen ze in trilling gebracht worden door de uitgeademde lucht. Deze trilling is ons stemgeluid.