Praktijk voor Logopedie de Leyens op Facebook
Aanmelden

Prelogopedie

Prelogopedie bij zuigelingen

Voedinsgproblemen ontstaan doordat zuigelingen niet in staat zijn zelfstandig of op een veilige manier te drinken. De spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken zijn hebben ze niet  of onvoldoende onder controle. Ook kan een zuigeling afwijkende/niet sterk genoege voedingsreflexen hebben.

Wat doet de logopedist?

Onze logopedist Tessa Schröder heeft ruime ervaring op het gebied van prelogopedie en volgt na- en bijscholing op dit gebied. Ze staat sinds 2009 geregistreerd in het register preverbale logopedie . Na een gesprek met de ouder(s), observatie tijdens het voedinsgsmoment (met indien nodig de stethoscoop (cervicale auscultatie)), legt ze uit welke aanpassing nodig is. Soms is maar een kleine aanpassing nodig in houding en/of speen van de fles. Of is een tussenstap tussen vloeibare en vaste voeding nodig. Indien nodig komt ze meerder malen terug voor een huisbezoek.  

Prelogopedie en sondervoeding

Soms is de zuigeling niet in staat zelfstandig (genoeg) uit de borst en/of te drinken, omdat de conditie van de zuigeling niet voldoende is of omdat er meerdere problemen tegelijkertijd spelen. Dan kan het plaatsen van een sonde nodig zijn. Tegenwoordig mag de zuigeling met sondevoeding naar huis en is prelogopedie aan huis nodig. 

Wat doet de logopedist?

Komt de zuigeling met sondevoeding naar huis? Geen probleem, de logopedist begeleidt u met het afbouwen van de sondevoeding en opbouwen van de borst-/flesvoeding en/of vaste voeding. Ook nu komt ze zo lang het nodig is aan huis voor de behandeling. 

 

Website:

www.prelogopedie.nl

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden