Praktijk voor Logopedie de Leyens op Facebook
Aanmelden

Sensorische informatieverwerking

Sensorische Informatieverwerking (SI) is het kunnen opnemen, selecteren en integreren van informatie die via de zintuigen wordt geregistreerd. Om te kunnen functioneren in het dagelijks leven is het belangrijk dat de zintuiglijke waarnemingen goed door het zenuwstelsel worden verwerkt. SI speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van kinderen.

Als de Sensorische Informatieverwerking niet goed verloopt, kunnen uiteenlopende en verwarrende problemen ontstaan. Kinderen worden door bepaalde zintuiglijke prikkels druk of reageren fel en/ of emotioneel op prikkels die andere mensen nauwelijks waarnemen. Ook het tegengestelde is mogelijk; kinderen voelen prikkels nauwelijks en hebben in vergelijking met andere kinderen meer prikkels nodig om aangepast te kunnen reageren en te kunnen functioneren.

Welke kinderen kunnen baat hebben bij een behandeling gebaseerd op SI? 

De logopedist met SI-specialisatie onderzoekt en behandelt kinderen met logopedische problemen op de volgende gebieden:

Wat doet een logopedist?

Tijdens het logopedisch onderzoek wordt gekeken naar de wijze en mate van sensorische informatieverwerking in relatie tot de logopedische problemen.

Indien van toepassing zal aan de ouders en/ of leerkracht gevraagd worden een lijst in te vullen die de sensorische informatieverwerking in kaart brengt. In de behandeling zal de sensorische informatieverwerking worden gecombineerd worden met de logopedische oefeningen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. SI- therapie vindt op een speelse manier plaats. Het aanbod van materialen is gevarieerd zodat de zintuigen op diverse manieren kunnen worden aangesproken, zoals een grote bal, trampoline, loopschildpad, ballenhuis, balanskussen, wiebeltol, staptegels, diverse blaas- en zuigmaterialen. 

Indien nodig wordt een onderzoek naar de Sensorische Informatieverwerking aangevraagd bij een kinderfysiotherapeut of ergotherapeut. Een combinatiebehandeling met een fysiotherapeut behoort in deze praktijk tot de mogelijkheden.

Online aanmelden

Meld je nu aan voor een behandeling, ook zonder doorverwijzing

Aanmelden