Stemproblemen na oncologische behandeling

Tijdens bestraling kan het zijn dat de stemkwaliteit (tijdelijk) verslechtert. Het volume, de toonhoogte en/of de klank van de stem kan veranderen, waardoor het moeilijk wordt om verstaanbaar te spreken. 

Als deze klachten na beëindigen van de bestraling blijven bestaan, kan de patiënt terecht voor een stemonderzoek. Er wordt onderzocht op welke manier de patient kan werken aan het verbeteren van de stem. Ook kan de patiënt geholpen worden met tips en trucs ter ondersteuning van zijn communicatie.

Marcelle Staal (logopedist) is een samenwerking gestart Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer (PONZ) met verschillende disciplines (dietist, fysiotherapeut, ergotherapeut, GZ psycholoog). PONZ geeft zorg op maat aan mensen met kanker en/of gevolgen hiervan. Deze zorg wordt geleverd door deskundige, gecertificeerde en ervaren paramedische therapeuten conform richtlijnen. Voor meer informatie over het Paramedisch Oncologisch Centrum Zoetermeer kunt u klikken op de onderstaande link of gebruik maken van de website www.ponzoetermeer.nl

Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer