Slikproblemen na oncologische behandeling

Het slikmechanisme kan soms zodanig zijn aangetast dat normaal eten en drinken niet meer mogelijk is. Met behulp van speciale oefeningen kan het slikmechanisme worden geoptimaliseerd. 

Ook kan het zijn dat de patiënt zich tijdens of na de medische behandeling  vaker verslikt. Dit verhoogt de kans op een luchtweginfectie. Ook komt het voor dat mensen moeite hebben met het eten van vaste voeding. De logopedist brengt de klacht in kaart, onderzoekt de mogelijkheden van de resterende mondmotoriek en slikbeweging en adviseert hoe de patiënt zo efficiënt en veilig mogelijk kan eten en drinken.

Marcelle Staal (logopedist) is een samenwerking gestart Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer (PONZ) met verschillende disciplines (dietist, fysiotherapeut, ergotherapeut, GZ psycholoog). PONZ geeft zorg op maat aan mensen met kanker en/of gevolgen hiervan. Deze zorg wordt geleverd door deskundige, gecertificeerde en ervaren paramedische therapeuten conform richtlijnen. Voor meer informatie over het Paramedisch Oncologisch Centrum Zoetermeer kunt u klikken op de onderstaande link of gebruik maken van de website www.ponzoetermeer.nl

www.ponzoetermeer.nl