Oncologie

Als gevolg van uw operatie of bestraling in mond- of keelholte kunt u problemen krijgen met het slikken, spreken of uw stem.

Bij thuiskomst wordt er door het behandelend team in het ziekenhuis contact opgenomen met uw huisarts. De huisarts zal contact opnemen met een logopedist buiten het ziekenhuis. Deze logopedist zal onderzoek doen. In samenspraak met u zal er een behandelplan met behandeldoelen opgesteld worden afgestemd op uw specifieke klachten.

Na de oncologische behandeling kunnen er bijwerkingen of klachten bij het spreken en/of eten zijn. De aard van de klachten en problemen na de operatie is sterk afhankelijk van de plaats van de operatie en de reconstructie. Hierdoor kunnen de klachten per patiënt nogal verschillen. In alle gevallen zal de logopedist zoveel mogelijk uw specifieke problemen proberen te verhelpen en/of verminderen.
De effectiviteit van de behandeling wordt natuurlijk beïnvloed door de aard en plaats van de operatie maar ook uw wil en doorzettingsvermogen kunnen positief werken.

Marcelle Staal (logopedist) is een samenwerking gestart Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer (PONZ) met verschillende disciplines (dietist, fysiotherapeut, ergotherapeut, GZ psycholoog). PONZ geeft zorg op maat aan mensen met kanker en/of gevolgen hiervan. Deze zorg wordt geleverd door deskundige, gecertificeerde en ervaren paramedische therapeuten conform richtlijnen. Voor meer informatie over het Paramedisch Oncologisch Centrum Zoetermeer kunt u klikken op de onderstaande link of gebruik maken van de website www.ponzoetermeer.nl

Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer

Slikproblemen na oncologische behandeling

Het slikmechanisme kan soms zodanig zijn aangetast dat normaal eten en drinken niet meer mogelijk is. Met behulp van speciale oefeningen kan het slikmechanisme worden geoptimaliseerd. 

Lees meer

Articulatieproblemen na oncologische behandeling

Door de chirurgische resecties aan de tong en/of het gehemelte in verband met mond- of keelkanker kan het zijn dat het articulatievermogen van de patiënt ernstig is aangetast.

Lees meer

Stemproblemen na oncologische behandeling

Tijdens bestraling kan het zijn dat de stemkwaliteit (tijdelijk) verslechtert. Het volume, de toonhoogte en/of de klank van de stem kan veranderen, waardoor het moeilijk wordt om verstaanbaar te spreken. 

Lees meer