Behandelmethoden

Binnen de logopedie wordt er gebruik gemaakt van verschillende behandelmethoden. Veel methoden vragen om specifieke expertise van de logopedisten.  Dankzij de uitgebreide ervaring en kennis binnen Praktijk voor Logopedie de Leyens kunt u altijd bij ons terecht. 

PROMPT

Met PROMPT helpt de logopedist de patiënt met het aanleren van (nieuwe) spraakbewegingen door de mondbeweging van de doelklank te laten voelen.

Lees meer

LINC

Het therapieprogramma LINC is een trainingsprogramma dat gebruikt wordt voor het aanleren van luistervaardigheden bij kinderen die bekend zijn met auditieve verwerkingsproblemen.

Lees meer

Tan Soderbergh methode

De methode Söderbergh is een leesmethode die gebruikt wordt als middel om kinderen met een dysphatische ontwikkeling te stimuleren in de gesproken taal, de spraak.

Lees meer

Klanken in Kleuren

Klanken in kleuren is een selectie van werkvormen uit de F&L methode van Thalita Boumans. Bij taalzwakke en dyslectische personen worden spraakklanken in de hersenen op een afwijkende manier verwerkt. Dit wordt ook wel een fonologische zwakte genoemd.

Lees meer

Sensorische informatieverwerking (SI)

Sensorische Informatieverwerking (SI) is het kunnen opnemen, selecteren en integreren van informatie die via de zintuigen wordt geregistreerd. Om te kunnen functioneren in het dagelijks leven is het belangrijk dat de zintuiglijke waarnemingen goed door het zenuwstelsel worden verwerkt. SI speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van kinderen.

Lees meer

Leespraat

Kinderen met Downsyndroom hebben bijna allemaal problemen op het gebied van de spraakontwikkeling. Het begrijpen van taal loopt relatief sterk voor op het praten.
De ontwikkeling van het praten wordt bemoeilijkt door problemen met het gehoor en met het auditief (via horen) verwerken van informatie. Het verwerken van visuele informatie gaat doorgaans veel beter.
Voor onder anderen kinderen met Down Syndroom is de methode Leespraat ontwikkeld.

Lees meer

Orale Myofunctionele Therapie (OMFT)

"Normaal gesproken" is er een functioneel evenwicht tussen de werking van de verschillende spieren in en rond de mond. De kauwspieren, de tong, de lippen, de kinspieren etc. oefenen ieder functionele krachten uit op het gebit. Als bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm van het gebit en/of de kaken. Vaak is dan ook de spraak gestoord. 

Lees meer

De Lax Vox stemmethode

Letterlijke vertaling van Lax Vox is Lax betekent vrij en Vox betekent stem, Lax Vox betekent dus: VRIJE STEM.
Het doel van de Lax Vox stemmethode is het bereiken en gebruiken van de dagelijkse stem. Het belangrijkste is het verkrijgen van efficiënt stemgebruik: de stem bezit draagkracht, is gemakkelijk te produceren, klinkt prettig en is voldoende belastbaar.

Lees meer